Så förvarar du vinterdäcken på rätt sätt!


Våren börjar nu marschera in ordentligt, och det innebär att det är dags att byta ut vinterdäcken mot sommardäck. Det spelar ingen roll om du är en privatperson som vill förvara fyra stycken däck eller om du arbetar för ett företag som vill förvara vinterdäck från hela företagets flotta - om ni tar hand om era däck och förvarar dem på rätt sätt kommer de att hålla betydligt mycket längre än däck som missköts både under användning och förvaring.

Nedan listar vi några av de saker du ska tänka på när du ska förvara dina vinterdäck (eller sommardäck också, för den delen).

Stapla däcken rätt

Däck kan förvaras både med och utan fälgar, men beroende på vilket av de två du väljer så bör du ställa däcken på två olika sätt.
Däck som är monterade på fälgar mår absolut bäst av att staplas på varandra, med fälgsidan uppåt. Det här är det enklaste sättet att förvara däcken på.

Lösa däck bör däremot inte staplas, utan rekommenderas istället stå upp med slitbanan mot underlaget. Däck är dock tunga, vilket innebär att de riskerar att kollapsa på sin egen vikt om de står på samma sätt för länge. Därför brukar man göra det som kallas för att man ”roterar däcken”, vilket innebär att man helt enkelt snurrar på dem så att de inte står med samma sida ner hela tiden.

Rena däck är glada däck!

Inte nog med att det är en trevlig känsla att montera på ett par riktigt fräscha och rena däck mot hösten så finns det faktiskt andra bra anledningar till att tvätta av däcken ordentligt innan vinterförvaring. Under säsongen har de utsatts för massvis med salt, rengöringsmedel och grus, och om du inte tvättar bort det ordentligt så riskerar däcken att slitas snabbare än nödvändigt. Även om den här punkten känns tråkig så är den tyvärr viktig!

Håll koll på däcktrycket

Det finns flera bra anledningar till att hålla koll på trycket i däcken, inte minst för att det hjälper till att spara bränsle eftersom att däcken rullar lätt, och det sänker kostnaderna för dig samtidigt som miljön mår bättre av det.

Efter att du monterat av dina däck och tvättat av dem så kan du med fördel justera däcktrycket inför nästkommande säsong redan då. Om du skriver ner och håller koll på vad däcktrycket var när du låste in däcken för sommaren så kan du enkelt hålla reda på om de förlorat mycket tryck under tiden de inte använts, det kan nämligen vara en indikation på att däcken på något sätt är skadade. Tänk på att framdäcken och bakdäcken väldigt sällan har samma tryck, så det räcker inte med att enbart undersöka trycket på ett av däcken!

Välj rätt plats att förvara vinterdäcken

Däck är känsligare än vad man tror och mår absolut bäst av att förvaras:

- Torrt
- Svalt
- Mörkt
- Utan spill från oljor och rengöringsmedel

Att förvara däcken utomhus är verkligen inte att rekommendera då fukten kan förstöra däcken ordentligt. Eftersom även ljuset kan påverka däckens hälsa är det också viktigt att du förvarar däcken i ett mörkt utrymme.

Däckhotell brukar kunna lösa detta, men de kan ofta dra iväg i pris ordentligt – framförallt om du ska förvara däck för fler än en bil. Det här gör att däckförvaring i ett eget förråd hos oss hjälper framförallt företag att hålla nere kostnaderna ordentligt.

Våra förvaringscontainrar fungerar alldeles utmärkt att använda som ditt eget däckhotell oavsett om du är en privatperson eller kommer från ett företag. Bland våra kunder är det vanligt att man använder våra containrar för detta ändamålet, och det kan vara ett bra sätt att hålla nere kostnaderna kopplade till din bil. Hos oss är det enkelt att hyra rätt förvaring som passar dig och dina behov, och du kan hitta våra lediga förvaringscontainrar genom att besöka vår bokningssida eller skicka iväg en prisförfrågan så återkommer vi med offert.

Vi på Alabanza hoppas att du känner dig lite tryggare i hur förvaring av dina däck ska genomföras på bäst sätt. Lycka till, och kör försiktigt!