Det här ska du tänka på vid köp av flyttkartonger

 

Organisering av vinden, en planerad flytt eller self storage av prylar och möbler; det finns flera anledningar till att köpa och hitta rätt flyttkartong. Hur många flyttkartonger behöver jag? Är det viktigt att tänka på kartongens maximala belastning, och är det verkligen bananlådor en så dålig idé? Frågorna är många, och den här guiden kommer vi ge dig lite information om vad du ska tänka på vid val av flyttkartong.

 

1. Flyttkartonger finns i olika storlekar

Du kanske inte har tänkt på det, men det finns faktiskt fler än en storlek på flyttkartonger. Flyttkartonger skiftar i storlek och på marknaden finns allt från mindre kartonger som lämpar sig bra för småprylar, till stora kartonger där man får plats med större föremål och textiler. Därför är det viktigt att ställa sig frågan vad det är du ska packa i flyttlådan.

Många tillverkare har flyttkartonger som skiftar i storlek om man jämför med dess konkurrenter och det är därför svårt att säga vilken storlek som är standarden, men vanligtvis ligger de kring måtten 58x42x35 cm.

 

2. Välj rätt kvalitét på flyttlådan

Flyttkartonger finns i alla möjliga olika kvaliteter och vissa lådor kan kännas ordentligt robusta, samtidigt som en annan låda ger känslan av att kunna blåsa sönder av en ljummen sommarbris. Det säger därför sig själv att det är viktigt att välja en flyttlåda med den kvalitet som matchar ditt behov.

Självfallet påverkar kartongens kvalitet också priset, men vid packning av ömtåliga saker kan det vara värt att faktiskt investera i flyttkartonger av en högre kvalitet – det är alltså inte läge att vara dumsnål vid valet av flyttlåda. Även den högsta rekommenderade vikten brukar vanligtvis vara högre om du väljer en flyttkartong av högre kvalitét.

 

3. Titta på flyttkartongens maxvikt

Flyttkartonger kommer att lyftas, slängas runt och bäras på – men fortfarande tittar man förvånansvärt lite på produktinformationen där kartongens maxvikt ofta listas. Det vanligaste förekommande flyttlådorna brukar ange 30 kg som maxvikt, men bland de marknadsledande flyttkartongerna finns det även dem som klarar av en högre belastning än detta.

30 kg kan låta mycket, men det är viktigt att komma ihåg att kartongerna oftast är testad i en optimal miljö. Det innebär att tillverkaren inte alltid tagit hänsyn till att kartongen kommer kastas runt bak i en flyttbil, eller lyftas och ryckas i hårt när den bärs i en trappa.

 

4. Hur många flyttkartonger ska jag köpa?

Även om flyttkartonger har en lång livslängd och kan återanvändas flera gånger så är det frustrerande att köpa på sig för många flyttkartonger, men samtidigt kan det vara en riktig mardröm att stå där och fått upp ett bra tempo i packandet – och så måste du avbryta för att kartongerna tagit slut. För att ge dig någon form av riktlinjer så brukar vi säga såhär:

  • 20-25 kartonger per person i hushållet.
  • Barn behöver ofta färre kartonger, ca 10 stycken. Om du vet med dig att dina barn har extra mycket leksaker så kan denna siffra vara värd att öka till 15-20.


​Om du vet med dig att du är lite av en samlare, eller den totala motsatsen – en minimalist, ja då förstår du säkert att riktlinjerna ovan inte nödvändigtvis behöver matcha just ditt behov helt perfekt.

 

5. Packa rätt!

Det kan låta självklart, men packa rätt! Det låter väldigt enkelt, men precis som i matbutiken är det lätt hänt att du står där med tyngre saker packade högst upp och som därför ligger och riskerar att krossa det ömtåliga i botten.

 

6. Packa textiler i samma låda eller lådor

Har du massvis med textiler och linne (till exempel lakan, dukar och gardiner), packa då dessa i samma lådor. Inte nog med att du har allt samlat på ett och samma ställe, det underlättar även vid stapling av kartonger då lådor med enbart detta innehåll klarar av att ha lite tyngre kartonger staplade ovanpå sig.

 

7. Märk upp flyttlådan

Klisterlappar eller märkpennor – det finns fler än ett sätt att märka upp en flyttkartong på. Det spelar egentligen ingen roll hur du gör det, men det kommer underlätta enormt mycket för dig om du märker upp dina lådor på rätt sätt.

Eftersom kartonger ofta staplas ska du helst märka sidan av kartongen och inte ovanpå locket. Vi tipsar även om att vara lite mer specifik vid märkandet av flyttkartonger. Märk därför inte flera lådor med ordet ”kök”, utan använd dig istället av mer beskrivande ord så som till exempel ”Kastruller” och ”Tallrikar”.

 

8. Skippa bananlådorna

Många av oss har använt bananlådor vid flytt tidigare, de är ju trots allt ofta gratis om du går och frågar snällt hos den lokala matbutiken. Tyvärr kommer dessa med en hel del nackdelar, dem är trots allt gjorda för frakt av bananer. Inte nog med att det inte oväntat nog legat rå frukt i lådorna (vilket absolut påverkar hygienen), dessutom saknar de ett ordentligt lock och har kanter som är vassa. Nej, att packa i bananlådor är verkligen ingenting vi på Alabanza rekommenderar.

 

9. Packa inte för tungt

Vi har jämfört flyttkartonger med matkassar förr, och nu gör vi det igen. Tänk på att inte packa dina flyttlådor för tungt, det blir bara jobbigt för alla inblandade. Även om det kanske känns frestande att packa tungt för att det går snabbare än att veckla ut nya flyttlådor så straffar sig detta ofta då flytten i sig blir mer belastande.