Skillnaden mellan kvadratmeter och kubikmeter inom förråd

När man pratar om byggnader brukar man näst intill alltid prata om kvadratmeter, men när det kommer till förråd och magasinering pratas det däremot en hel del om kubikmeter. Varför är det så, och vad är egentligen skillnaden mellan kubikmeter och kvadratmeter? Alabanza reder ut!

 

Kvadratmeter

Kvadratmeter (förkortat m2) är det mått som används för att beskriva ytan av någonting. För att räkna ut hur många kvadratmeter en yta är så räknar man på arean. Det innebär att en kvadrat vars alla sidor är 1 meter skapar 1 kvadratmeter. Det här måttet används vanligtvis när man pratar om byggnader och andra platser som har öppna ytor.

 

Kubikmeter

Kubikmeter (förkortat m3) är det mått som används för att beskriva volymen av någonting. Det betyder alltså att en kub där varje sida är en meter har en volym som är 1 kubikmeter. För att räkna ut kubikmeter tar man alltid antalet kvadratmeter och multiplicerar det med höjden.

 

Varför prata i kubikmeter istället för kvadratmeter när det kommer till förråd?

Att enbart prata om kvadratmeter när vi pratar om våra förråd ger inte en rättvis bild av rymligheten av våra förråd till alla våra kunder och de som är intresserade av vår tjänst. Kvadratmeter tar nämligen inte hänsyn till ett utrymmes höjd, vilket gör att det är omöjligt för någon att veta hur högt det är i tak genom att enbart ta hänsyn till antalet kvadratmeter.

 

Genom att istället prata om kubikmeter så ger vi alla en rättvis chans att faktiskt veta hur högt det är i tak i våra förråd, vilket också förenklar uträkningen för hur mycket man faktiskt kan förvara i ett förråd.

 

Så här ser volymen och ytan ut för våra olika förråd:


Förrådscontainer 8 fot
5 kvadratmeter

10 kubikmeter

Ca 60 flyttkartonger
 

 

Förrådscontainer 10 fot

6,7 kvadratmeter

16 kubikmeter
Ca 100 flyttkartonger

 

Förrådscontainer 20 fot

14 kvadratmeter

33 kubikmeter
Ca 200 flyttkartonger

 

 

Förrådscontainer 40 fot

27 kvadratmeter

58 kubikmeter

Ca 400 flyttkartonger

 

 

Vi hoppas att detta reder ut det hela lite bättre. Om du fortfarande känner dig osäker är du mer än välkommen att kontakta vår kundtjänst!